Fantastisk glass – hasselnöt, torkad chokladmousse mm
NORDIC FAUNA – fantastisk glass– An Adventure in the Far North of Ice Cream
Tyvärr har Nordic Fauna Ice Cream lagt ner – men låt dig inspireras av deras härliga smakkombinationer!
Nordic Fauna Ice Cream var en glassfabrik och ett äventyr. De ville gärna servera sin glass som pusselbitar. “Byt ut, dra ifrån eller lägg till. Allt efter eget huvud och feeling. I värsta och bästa fall tar det dig någonstans du aldrig har varit förut. Och kanske hittar du där något att dela med andra…”
Pusselbitar till en fantastisk glass
En kula Nordic Fauna Hasselnötsglass
Vuxen och barnslig på samma gång. Som en gungbräda som funkar att dela, oavsett avstånd till marken. Gjord på mörkt muscovadosocker och ekologiska nötter som vi rostar och skalar själva.
Torkad chokladmousse
60 g 70% mörk choklad
2 st äggvitor
20 gram socker
1 äggula
Gör så här:
- Smält chokladen i en bunke. Rör ner äggula och värm lite till.
- Vispa socker och äggvita till en fast maräng och vänd samman med chokladen.
- Stryk ut på bakplåtspapper, cirka 1 cm tjock och torka i ugnen på 60-80 grader cirka 24 timmar.
Hö-karamellsås
1 näve rostat hö
200 g socker
130 g grädde, 40 %
1 vaniljstång
60 g smör
1 g salt
Har du inte tillgång till hö (finns att köpa i närmaste djuraffär), så blir det en väldigt god karamellsås även utan hö!
Gör så här:
- Koka upp grädden med höet och låt stå och dra en timme.
- Sila bort höet.
- Smält sockret tills det är gyllene och tillsätt grädde, innehållet från vaniljstången och salt.
- Låt koka ihop snabbt och ta av från värmen. Tillsätt smöret och låt svalna.
4. Rostade nötter
100 g blandade nötter
50 g socker
1 nypa salt
Gör så här:
- Karamellisera sockret i en panna och rör ner nötter och salt.
- Slå ut nötterna på ett bakplåtspapper och låt svalna. Hacka i mindre bitar.