Fira med Henriks enkla dessert
Våra första jubileumslådor har landat hos våra kunder. Det känns jättekul att så många ville hänga med på firandet! Vill du koka ihop vår första favoriträtt som röstades fram hittar du receptet på vår fiskgryta här. Samtidigt vill vi passa på att dela med oss av receptet på Henriks superenkla dessert, kolasås med vispad vaniljglass och bär. Likt vår fiskgryta en klar favorit hos både stora och små!
Ingredienser
-
1 dl socker
1 dl vatten
1 dl vispgrädde
Salt
Gör så här
- Värm upp sockret i en tjockbottnad kastrull tillsammans med 1 dl vatten. Se till att den är tillräckligt hög, då det kockar upp ordentligt.
- Låt vätskan koka bort och sockret få färg. Var försiktig så det inte bränns vid.
- När sockret fått en gyllenbrun färg och börjar dofta karamell, häll på grädden försiktigt lite i taget.
- Om det stelnar till en tjock massa av den kalla grädden, smält igen på låg temperatur.
- Låt kolasåsen koka ner till lagom tjock konsistens och smaksätt med en nypa salt. Ska du servera den på en gång kan du koka den lite tjockare. Ska du förvara den i kylen till senare går det bra att den är tunnare, då den får en mer fast form i kylen.
- Ta ut vaniljglassen ur frysen och låt tina en liten stund. Vispa glassen fluffig, helst med hjälp av en köksmaskin.
- Servera den vispade glassen med kolasåsen och säsongens bär.