Därför kallar vi karré för “grisens entrecote”
Karré är den främre delen av grisens rygg, den sitter mellan huvudet och kotlettraden. I Skåne brukar man ibland benämna den som grishals. Fettet hos karrén ligger insprängt (marmorerat) vilket gör köttet mer smakrikt och saftigt. Fetthalten ligger mellan 10 och 15 procent. Då karrén både är placerad på samma ställe som högrev och entrecote och likt entrecoten har insprängt fett, brukar vi hemma hos mig kalla den för “grisens entrecote”. En köttbit som är omtyckt av både vuxna och barn.
Precis som entrecote är karré det bästa grillköttet just på grund av det insprängda fettet. Även när jag gör pulled pork eller en gryta är det fettet som lyfter rätten. Så skär aldrig bort fettet innan du tillagar karrén! Låt det sitta kvar och bryn, grilla eller stek hårt. När den är grillad har mycket av fettet smält och gett smak åt köttet. Skär hellre bort fettet när du äter än innan. När du köper karré, välj en dyrare svensk snarare än en billig importerad. Vi köper oftast vår från Rocklunda eller Nibble gård.
Stekta äpplen är ett gott tillbehör till exempelvis karré!
/Henrik, kock och grundare