Sill till påsk – Henriks favoriter
Sill till påsk är en av mina “måsten”. Snart är påsken här och vi har samlat ett par recept på sillar till påskbordet här i vår Food Court.
Vad sägs till exempel om Henriks skärgårdssill, en storfavorit på både påskbord, midsommar och julbordet! För visst är väl sillen en av de bästa på våra traditionella högtidsbufféer?
Lägga in egen sill till påsk?
Varför inte förbereda egen sill att överraska släkten med? Här är några recept som ger dig sill i en klass för sig. Det är verkligen värt att lägga in sillen själv tycker jag, se bara till att vara ute i lite god tid. Och är du inte det, misströsta inte! Köp inläggningssill och blanda med vår senapssås eller någon annan god sås.
Inlagd sill till påsklunchen
Varva kall 1-2-3-lag med urvattnade filéer. Viktigt att se till att lagen täcker ordentligt, skaka kärlet så det inte blir luftbubblor. Gör detta 2-4 dagar innan sillen ska ätas. Här följer recept på 1-2-3-lag och instruktioner för hur du saltar av sill.
1-2-3-lag
- 1 del ättika
2 delar strösocker
3 delar vatten
10 kryddpepparkorn
2 skivade gula lökar
2 skivade morötter
Koka upp allt och låt svalna. Se till att den blir riktigt kall (kyltemperatur 2-4 grader).
Salta ur sill
Lägg saltsillsfiléer i ett rymligt kärl med rikligt med iskallt vatten (ca 1 liter per fyra filéer). Låt stå ca 1 dygn i kylen, byt vattnet 2-4 gånger under tiden. Det bästa sättet att avgöra om sillen är färdigurvattnad är att skära en liten bit och smaka. Är den för salt behöver den ligga lite till. Får den ligga för länge i vatten blir den urlakad i smaken och konsistensen ofta för mjuk. Känns det krångligt så finns inläggningssill att köpa i handeln, dvs urvattnad saltsill färdig att användas för egna sillinläggningar.
Skärgårdssill
Ingredienser
- 1 dl crème fraiche alternativt hemgjord majonnäs
1 dl gräddfil
50 g löjrom
ca ½ kruka gräslök
ca ½ kruka dill
Salt, efter smak
Vitpeppar efter smak
Inlagda hela sillfiléer
Gör så här
- Blanda allt till crèmen och vänd sedan i sillbitarna.
- Låt stå ett par timmar eller något dygn, om du har tid.
Curryremoulad
Servera den till fisk, gärna en panerad torsk, och potatisstomp. Den går också finfint att blanda med färdiginlagd sill för en snabb sillvariant.
Ingredienser
- 2 st äggulor
1 tsk svensk senap
1 msk vitvinsvinäger
2,5 dl matolja
1 msk curry
1,5 dl inlagd pickles, finhackad
0,5 st äpple, finhackat
Salt och peppar efter smak
Gör så här
- Blanda äggulor, senap och vinäger.
- Tillsätt olja droppvis under konstant vispning.
- Tillsätt curryn, pickles och äpple, smaka av med salt och peppar.