Västerbottensostpaj med det lilla extra
Här är recept på en härlig Västerbottensostpaj, perfekt till kräftskivan, som förrätt eller som en del av en buffé. Brödkummin och sauterad lök ger det där lilla extra och jag använder crème fraiche istället för grädde i fyllningen för en syrligare smak.
Ingredienser
Pajdeg
- 3 dl vetemjöl
125 g smör, rumstempererat
0,5 msk vatten
Fyllning
- 3 st ägg
0,5 tsk salt
1 krm vitpeppar
½ tsk brödkummin
½ dl sauterad gul- eller purjolök
2,5 dl crème fraiche
150 g Västerbottensost®
Gör så här
Pajdeg
- Värm ugnen till 225 grader.
- Häll mjölet, smöret och vattnet i en bunke, rör till en jämn deg med degkrokarna på din elvisp.
- Tryck ut degen i en pajform, ställ in i kylen i ca 30 minuter.
- Ta en gaffel och nagga i botten. Förgrädda pajskalet i 10 minuter.
Fyllning
- Sautera löken i lite smör, skydda med salt och peppar.
- Rör ihop ägg och crème fraiche.
- Riv osten och blanda ner den och löken i äggsmeten.
- Smaka upp fyllningen med salt peppar och brödkummin.
- Häll pajfyllningen i det förgräddade pajskalet och grädda i mitten av ugnen i 200 grader, i ca 25-30 minuter, tills den har en gyllene färg.
Varit ute i skogen och vill pimpa din paj med kantareller, se recept här!
Lycka till!
önskar Henrik, kock och grundare
Bild från vasterbottensost.com