Vit albatryffel, skogens diamant
Säsongen för vit Albatryffel är här. Tryffel, även kallad skogens diamant. Den kan verkligen göra maten magiskt god!
Om vit Albatryffel
Nu är det premiär för den vita Albatryffel, den finaste av alla tryfflar. Vi har fått tag på ett par exemplar av den härliga vita vintertryffeln, med det vetenskapliga namnet Tuber Magnatum Pico. De produceras till stor del i Alba, i Italien, därav det vardagliga namnet Albatryffel.Den svarta tryffeln är något vanligare i matlagning och den gör inte riktigt lika stort hål i plånboken. Man hittar den i Frankrike, Spanien och Italien, men även på Gotland och Öland! Sommartryffeln skörtas lite tidigare på säsongen och har en mildare smak. Vintertryffeln är mer smakrik.
Tryffel är verkligen en lyxig råvara som kan piffa upp det mesta. En enkel omelett eller en pasta blir plötsligt riktigt lyxig med riven färsk tryffelsvamp på toppen. Rätter som är riktigt goda med Alfatryffel är tryffelägg, äggröra, tryffelpasta och risotto. Ett bra tips är att låta tryffeln ligga i en burk med lock tillsammans med färska ägg i kylen, lägg lite hushållspapper i botten. Efter ca. 3 dagar får man fantastiks goda tryffelägg, då aromen går in genom äggskalets porer, in i både vitan och gulan. Funkar även jättebra att förvara tillsammans med risottoris i en burk några dagar innan tillagning. Riv eller hyvla sedan tryffeln tunt över den färdiga risotton.
10 gram räcker bra till 2 personer för en van tryffelätare. För en annan räcker den till fler då smaken är så potent behövs endast ett par gram. Köp din tryffel i vår butik – begränsat antal!
Här har vi samlat några härliga recept med vit Albatryffel
Läs mer och hitta fler recept hos Köket.se.